Masterclass Little Greene

"Ga je mee naar een Masterclass van The Little Greene Paint Company georganiseerd door ELLE Decoration?" vroeg Suzanne mij. Mijn eerste gedachte was klinkt leuk, maar we weten toch wel aardig wat van kleuren. Hebben we dat nodig?

Met het uitgangspunt, “gezellig iets doen met zijn tweeën voor MINTS”, troffen we elkaar in het centrum van Amsterdam. De Masterclass werd gegeven op de Singel, in het prachtige pand van “The Playing Circle”.  We werden warm ontvangen op de bovenste verdieping. Wat een zee aan licht en mooie spullen en details; een velours gele bank met daarboven prachtige prints, veren en portretten in eiken- en zwarte fotolijsten, mooi op een rij opgesteld op eiken plankjes. Een houten keuken met daarboven een rij droogbloemen, statige zwarte schouwen en raampartijen van vloer tot plafond. De lange tafel lag vol met kleurkaarten en kleurstalen van Little Greene. Nu begon ik toch wel erg nieuwsgierig te worden!

Na een enthousiaste introductie van de hoofdredacteur van ELLE Decoration, Evelien Reich, werd kleurenexpert Robert Paul van Little Greene aan ons voorgesteld.

“KLEUR. Wat is de perceptie van kleur? Welke kleur past bij jou? Kleur is heel subjectief. Jouw smaak is niet mijn smaak”, zei hij. Ik begreep wat hij zei, want HOE persoonlijk is het kiezen van een kleur?

We begonnen de masterclass gelijk interactief. We werden verdeeld in groepjes, allemaal dames overigens 😉 , er werd gevraagd om een positief woord te bedenken en hier een kleur bij uit te kiezen. We kozen het woord Zonsondergang en de kleur “Confetti”. Een mooie zachtroze-tint die het gevoel van die ondergaande zon vertegenwoordigt voor ons. Het is bijzonder om dat gevoel op te wekken door enkel naar de kleurstaal te kijken.

De kleur “confetti” toegepast in een keuken                   Een “confetti” kleurige zonsondergang

Bron foto’s: Little Greene

Vervolgens werd ons gevraagd voor het woord “Creativiteit” een bijpassende kleur op te geven. We kozen voor de kleur “Flint”, een zo goed als witte kleur, voor ons staat een blank canvas namelijk voor de start van het creatieve proces. “It allows creativity to flow”, zoals Robert dit mooi verwoordde.

“It allows creativity to flow”

Vervolgens kregen we een interessante uitleg over hoe het licht, afhankelijk van de ligging van de ruimte (op het N, W, O of Z) de kleuren in de kamer kunnen beïnvloeden en welke keuzes je daarom voor welke ligging het beste kunt maken.

Voor kamers op het Noorden geldt dat deze een kleur platter en koeler doet overkomen, en dat je het beste groen en blauwtinten kunt vermijden. Kamers op het Zuiden worden beschouwd als de meest ideale ruimtes om in te richten, het licht valt hier doorgaans goed en veel kleuren komen realistisch over. Voor het Westen geldt dat hier het licht ook koeler is, waarbij het licht ’s morgens zachter is en ’s avonds juist heel erg dramatisch kan zijn. Bij kamers op het Oosten is het licht ’s ochtends fel en juist koel in de middag en avond. Kleuren kunnen dan ook blauwer overkomen dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Daarna hebben we deze kennis praktisch toegepast door per groep een kamer in te richten op N/O/Z/W rekening houdend met de invloed van licht. We kunnen niet wachten dit toe te passen voor onze klanten van MINTS.

Robert vertelde ook nog over een aantal van zijn klanten in Londen. De rode draad van zijn verhaal was dat klanten uiteindelijk zelf de keuze moeten durven maken voor de kleur en niet alleen op de adviseur moeten afgaan. Het gaat erom hoe zij zich voelen eenmaal thuis als ze naar hun geschilderde muren kijken. En hoe wil jij je voelen thuis?

Net als bij mode zou je je muren in lagen moeten aankleden. “Layering your walls”, zoals Robert zei. Hij houdt er zelf van om in kamers 3 kleuren te gebruiken en zo een “outfit te bouwen”.

“Layering your walls”

Bron foto’s: Little Greene

Bij de vraag welke kleuren Robert thuis heeft toegepast… 3x raden..
alles is WIT..!

Met een goed gevulde goodiebag en toch een aantal eyeopeners gingen we enthousiast naar huis.  Eenmaal thuis hebben we gelijk zin om de verfpotten weer open te trekken en de boel helemaal om te gooien!

Share this post

6.409 replies on “Masterclass Little Greene